Mukana Syötteen luontokeskuksen pysyväisnäyttelyssä

Olen kuvannut luontoa Syötteen kansallispuistossa aktiivisesti vuodesta 2015 alkaen. Tallustelin tuolloin kamerani kanssa siellä metsiin, jollaisia en aiemmin osannut kuvitella olemassakaan. Lapsesta saakka minuun asettunut kiinnostus ja ihastus aitoon metsä- ja suoluontoon sai Syötteellä aivan uuden ulottuvuuden noina vuosina.

Syötteen luontokeskuksessa uudistettiin pysyväisnäyttely vuodenvaihteessa 2023 ja sain suuren kunnian tulla osaksi näyttelyn visuaalista jälkeä alueen luonnossa kuvaamieni hetkien kautta.

Miten näyttelyyn päätyneet kuvat ovat sitten syntyneet? Jokaisen ruudun ottohetkeen liittyy jonkinlainen tarina tai mukava muisto. Laadullisesti hyvän kuvan syntyhetkeen liittyy paljon elementtejä aina sääolosuhteista vallitsevaan valoon ja myös onneen. Ehkä hyvä on olla jonkin verran taitojakin :)

Vilkaistaanpa näyttelyyn päätyneet kuvat ja lyhyet tuumailut niiden taustoilta. Samalla päästään näkemään originaaliruudut ja se miten ne rajattiin kuvapinnoiksi näyttelyrakenteisiin.

 

Tämä maisemanäkymä on tallennettu dronella Ahmavaaran tuntumasta, noin 8 kilometriä Iso-Syötteeltä pohjoiseen. Kuvaussuunta on itään. Kuva on 9 ruudun panoraama, joka mahdollisti suuren printin tuottamisen laadukkaasti pystyrajauksella. Kuvauspäivä sattui olemaan synttäripäiväni, joten sitä oli hienoa juhlistaa näin ainutlaatuisessa paikassa.


Tämäkin panoraamaruutu on kuvattu Ahmavaaran seudulla – vieläpä samana päivänä, kuvaussuuntana pohjoinen. Etualalla oleva rinnesuo on saanut nimenkin: Päätuoreensuo.


Eräänä helmikuun iltapäivänä lumikenkäilin Luokanvaarassa, kun sen vieressä olevalla Lakisuolla päätin ottaa “selfien”. Asetin kamerani jalustalle ja tunteroisen verran sommittelin erilaisia kuvakulmia ja suuntia kaukolaukaisin lapasen sisässä. Enpä tosiaan tuolloin osannut arvata, millaiseen paikkaan ja kuinka monien silmäparien eteen tämäkin mukava talvihetki lopulta päätyy.


Tämä puro on maisemanäkymistä ainoa, joka ei ole Syötteen luonnossa kuvattu. Kuva päätyi tähän kuitenkin siksi, että se hyvin monelta osin vaikuttaa samalta, millaisena Syötteen metsämaisema näyttäytyy puronotkoissa. Kuvan on tallennettu Ylläksen Varkaankurulla elokuussa 2022.


Metsän kuningas karhu kuuluu Syötteen kansallispuiston asukkaisiin. Sitä on kuitenkin erittäin haastavaa saada kuviin ilman piilokojujärjestelyjä. Kuvauskojujen ja houkutussyöttien käyttäminen petokuvauksissa on luvanvaraista toimintaa ja niiden järjestelijänä on ammattimaisia toimijoita. Tämä kesäyön hetki on tallennettu lähellä itärajaa Kuhmon pohjoisosissa Viiksimossa heinäkuussa 2019.


Sopivasti wc-toimintoihin osuva tilanneruutu on kuvattu Oulun ja Pudasjärven rajoilla Hirvisuon pohjoispuolella eräänä kauniina kesäiltana.


Luontokeskuksen ruokinnalla vierailee säännöllisesti kuukkelien ja tiaisten lisäksi myös tämä suloinen nisäkäs. Luontokeskuksen terassilta kuvattu ruutu eräänä marraskuisena hetkenä joitain vuosia sitten.


Lumia oksalta pöläyttävä kuukkeli on kuvattu Syötteen Ahmatuvalla tammikuussa 2020. Vietimme tuolloin useamman yön ja päivän varaustuvalla alueen luonnosta nautiskellen. Luminen luonto talvivaloineen on sydäntalvella kauneimmillaan ja se antaa upeat puitteet näille hetkille. Pakkanen rikkoi tuolla reissulla toisen kamerani sulkimen, joten tämä ruutu on tallennettu ”varakameralla”, joka myöskin alkoi hyytyä talvioloissa. Onnekseni ei kuitenkaan ihan kokonaan, jolloin tämäkin kuva olisi jäänyt ottamatta.


Aulatiloissa olevan infotiskin taustana oleva nuotiokuva toteutettiin tilaustyönä. Asiakkaalla oli visio, jonka pohjalta kuvaus sitten yhteistyössä järjesteltiin. Metsähallituksen Luontopalveluja edustavan Juhon kanssa rakenneltiin huolella asetelma Luontokeskuksen nuotiopaikalle ja sitten kuvattiin sitä useammasta suunnasta erilaisilla asetuksilla ja elementtien sommitteluilla. Nuotio, kuksa ja kiehiset – niistä jos jostain erätunnelma tulee tupaan.

Sami Säily