Kimurantti Instagram ja promoottorien huikeat kasvulupaukset

Woodland Instagram kokemuksia

Innostuin Instagramin käytöstä viitisen vuotta sitten. Luontokuvaajana löysin sieltä oman yhteisön. Paitsi että pääsin ammentamaan inspiraatiota omaan kuvaamiseen, sain myös aiheeseen vihkiytynyttä yleisöä omille otoksilleni. Se toi hyvää buustia ja innostusta kuvaamiseen. Onhan kuitenkin niin, että kuvaa ei ole olemassa, ennen kuin se on laitettu esille.

Pikkuhiljaa ja tasaisesti seuraajamäärä kasvoi. Vielä tuolloin Instagram oli toisenlainen somekanava. Se oli käytännössä mainonnasta vapaa ja näkyvyyden keskiössä oli sisällön laatu. Suuria seuraajamääriä keränneet, tiettyihin teemoihin keskittyneet hubit julkaisivat pyyteettömästi laadukasta sisältöä tägäten kuvaajia ja näin IG-käyttäjien oli helpompi löytää mieleisiä seurattavia.

Sitten kaikki muuttui. Kuvaan astui herra Zuckerberg, joka osti ja sulautti IG:n osaksi Facebook-konsernia. Sen myötä tulivat paitsi mainokset, myös pelätty ja kirottu: algoritmi. Yhtäkkiä omasta feedistä hävisivät lukemattomat tilit joita olisi halunnut nähdä ja samalla omien postausten näkyvyys seuraajille muuttui vähintäänkin epämääräiseksi. Kun aiemmin onnistumisena koettujen osumien reaktiot mitattiin tuhansissa, vähitellen ne muuttuivat sadoiksi. Nykypäivänä tilanne on se, että parhaimmillankin maksimissaan 20% seuraajista löytää fiidissään postauksen, kun vanhoina hyvinä aikoina prosentit lähentelivät viittäkymmentä. Uusi algoritmi myös huolehtii, että näkyvyys mahdollisiin uusiin seuraajiin pysyy maltillisena, huolimatta sisällön laadusta.

Aika pian oivalsin, mitä tämä uusi ritmi vaatii. Ääretöntä sitoutumista ja ennen kaikkea runsasta ajan viettoa Instagramin parissa. Yksityisyrittäjänä sitä ajankäyttöä on priorisoitava ja tein heti itselleni selväksi, että harrastustoimintana työn rinnalla kulkeva IG ei saa hallita elämääni liikaa. Siksipä seuraajamäärän kehitys pysähtyi kuin seinään. 

Aluksi olin tympääntynyt. Onhan toki selvää, että laajempi näkyvyys saattaisi mahdollistaa monenlaisia yhteistyökuvioita pienyrittäjälle. Siitä huolimatta päätin pitää ja pidän edelleen pääni. IG ei tule syömään vapaa-aikaani liikaa. Mieluummin vietän sen ajan laadukkaasti metsissä, rannoilla ja kuvauskojuissa.


Promootiotestaus

Jokainen Instagramissa aktiivisesti toimiva on törmännyt viime vuosina agressiivisesti markkinoiviin promottoreihin. He lupaavat omilla buustaustoimillaan huikeita seuraajapiikkejä, kunhan vain dollarit siirtyvät heidän tileilleen. Oma IG-tilini on aina ollut täydellisen ”neitseellinen”. En koskaan ole suostunut yhteenkään tarjoukseen bottiseuraajapaketeista tai lisänäkyvyyksistä maksetuilla hubeilla. Jokaikinen seuraaja on löytänyt tilini ilman ns. huijausmetodeja.

Eräänä elokuun päivänä istuessani mökkireissulta palatessa vänkärin paikalla, sain pöhkön idean. Minäpä vastaan yhteen näistä kosiskeluista, ihan testimielessä. Haluan nähdä, mitä se on ja voin siitä vaikka sitten kirjoittaa blogiin kokemustarinan.

Otin kopin yhdeltä promoottorilta ja hän laittoi minulle täsmäinfon: 12 hubin lista, julkaisu neljällä sivulla 35 $, seitsemällä 50 $ ja full package, kaikki 12 hintaan 75 $. Nappasin kiinni täyteen pakettiin. Lupaus oli hurja: ”5k–7k new followers guarentee results”. 

Dollarit siirtyivät paypalin kautta kohteeseen ja promootio starttasi. Kämmenet eivät hikoilleet, kun aamulla avasin Instagram-sovelluksen. Promottorin poimimat 4 kuvaa oli jaettu neljälle hänen listaamistaan sivuista. Ne olivat tuoneet 4 (maaginen luku näköjään) uutta seuraajaa ja yllätys yllätys, Direct mailina pitkälle toistakymmentä uutta promoottoria tarjoamaan omia ainutlaatuisia palvelujaan.

Välittömästi ilmaisin pettymykseni promootioon. Seuraavina päivinä käytiin viestittelyä siitä, että luvattu 12 kuvan jako ei ollut toteutunut ja myös ennustettu seuraajavirta jäi piippuun. Väännön kautta promoottori jakoi kuvia lisää neljällä listatulla tilillä, mutta jaot jäivät lopulta kahdeksaan.

Jäin odottelemaan promoottorin lupaamaa: ”You get real followers wait 15-16 days for results please” ja ”You will defenetly get followers that my promise you”.

Tottahan toki tiesin, miten IG toimii boostauspostausten osalta, joten tässä vaiheessa viimeistään konkretisoitui se, minkä tiesinkin: kaikki on täyttä kusetusta. Lähetin promoottorille useita kuvaraportteja tilastoista, jotka todistivat toimenpiteiden mitättömyyden. Näihin viesteihin vastaanottaja reagoi ainoastaan viestistatuksella ”nähty”. Ja siihen se myös jäi.

Instagramin hallinnon heikkoa moraalia alleviivaa se, että he sallivat tämäntyyppisen kusetusbusineksen tekemisen alustallaan. Tehty ilmiantoraportti ei aihauttanut, eikä tule jatkossakaan aiheuttamaan minkäänlaista toimenpidettä ylläpidon taholta. 

Paypalilla hoidetun maksun jäljet johtivat nimen perusteella Intiaan. Tavallaan sääli, sinne 75 $ on valtavan iso raha. Mutta äärimmäisen surullista, että globaalin markkinatalouden kovuus pakottaa ihmisiä tienaamaan elantonsa huijaamalla. Tässäkin kohtaa jää lopulta tiedostamatta, mikä on huijarille jäävä osuus, koska todennäköisesti hubien keinotekoisesti ja huijaamalla keräämien seuraajamäärien taustalla on tahoja, jotka poimivat varsinaiset voitot ja nämä promoottorit ovat heitä pienillä tuloilla palvelevia orjia.

Ehkä uskomattominta koko koetussa prosessissa oli se, miten vastaavanlaiset huijaritahot hyppäsivät haaskalle. He näkivät huijarihubilta ”haksahdukseni”, joten sen myötä sain useita kymmeniä promootiotarjouksia vastaavista palveluista vähintäänkin yhtä huikeilla lupauksilla. Muutamiin näistä vastasin ja vaikka kuinka suoraan kerroin koetun pettymykseni, se ei heidän sinnikkyyttään heikentänyt. ”We will good results” -viestit kaikilla takuilla seurasivat toisiaan.

Tätä kesti jonkun aikaa, mutta lopulta harmit eivät päättyneet vielä tähänkään. Joku sinnikäs promottori tarjosi ”trialia”, jonka varsinaista merkitystä en ensin edes ymmärtänyt. Ilmoitin, että en ole kiinnostunut, mutta siitä huolimatta kun eräänä päivänä avasin Instagramin, tililleni oli pamahtanut reilut 100 uutta seuraajaa, poks noin vaan. Todistaakseen promootionsa toimivuuden, tyyppi oli pukannut urakalla ”seuraajia”, joilla joka-ainoalla oli yksi postaus ja tilin nimessä runsaasti numeroita. Niitä sitten poistelin yksi kerrallaan ja manasin tyhmyyttäni kun lähdin tällaiseen kokeeseen. Palautekeskustelu johti promoottoritahon uhriutumiseen, surullista edelleenkin…

Siinäpä selkeää vinkkiä kasvua tavoittelevien IG-tilien käyttäjille. Joka-ainoa kontakti, joka tulee kömpelöllä englannin kielen ilmaisulla luvaten taivaita, on syytä ohittaa. Ja mikä olennaisinta, seuraajamäärä lukuna ei olisi millään tavoin arvostettava status, jos niistä aitojen, sisällöstä kiinnostuneiden määrän osuus pienenee.

Kokonaisuudessaan on iso harmi siitä, että aiemmin hyvä ja vilpittömältä vaikuttanut alusta on mennyttä. Toivo lepää siinä, että jossain vaiheessa tulee kuvien julkaisemiseen joku uusi innovatiivinen alusta, joka syrjäyttää algoritmikeinottelulla tulosmaksimointiin pyrkivän ja huijaamisen mahdollistavan FB-konsernin.

IG-tilini: www.instagram.com/samisaily

Sami Säily